Milieusticker verplicht voor 'Umweltzones' in Duitsland
Milieusticker verplicht voor 'Umweltzones' in Duitsland

Duitsland zet zich in voor het verbeteren van de luchtkwaliteit van verschillende Duitse stadscentra. Per 1 januari 2008 is een wet van kracht, waardoor delen van steden voor auto’s met een hoge fijnstofuitstoot (personen-, bestel- en vrachtauto’s) tot verboden gebied zijn verklaard. Deze delen worden in Duitsland aangeduid als ‘Umweltzone’.
Milieustickers, ofwel Umweltplaketten geven aan welke auto’s wel of geen toegang hebben tot deze zones. Auto’s zonder Umweltplakette hebben sowieso geen toegang.
Umweltzones
Momenteel heeft Duitsland 12 steden waar Umweltzones zijn ingericht. Het aantal zones zal in de loop der jaren worden uitgebreid. De zones worden herkenbaar gemaakt middels verkeersborden. Bestaande Umweltzones liggen in Berlijn, Dortmund, Hannover, Isfeld, Keulen, Leonberg, Ludwigsburg, Mannheim, Reutlingen, Schwäbisch Gmünd, Stuttgart en Tübingen.
Vanaf 1 oktober dit jaar zullen in München en Regensburg ook Umweltzones worden ingericht. Het hele Roergebied, met uitzondering van de autosnelwegen, zal volgen in de zomer of herfst van 2008. Augsburg, Freiburg im Breisgau, Heidelberg, Karlsruhe, Mühlacker, Pforzheim, Pfeidelsheim staan gepland voor 1 januari 2010, waarop Neu-Ulm op 1 januari 2012 zal volgen.
Umweltplaketten
Afhankelijk van de kleur Umweltplakette is het toegestaan om een Umweltzone in te rijden. Voor de Umweltplaketten zijn 4 emissieklassen gedefinieerd. Naarmate auto’s minder fijnstof uitstoten, komen deze in aanmerking voor een hogere klasse. De klassen 2,3 en 4 zijn respectievelijk gekoppeld aan een rode, gele of groene Umweltplakette. Auto’s met een gele of rode sticker dienen alert te zijn voor ‘Umweltzones”. Verkeersborden geven aan met welke Umweltplakette auto’s de zones mogen inrijden. Klasse 1 bestaat uit auto’s met de hoogste uitstoot van fijnstof. Deze auto’s komen niet in aanmerking voor een Umweltplakette en mogen dus geen Umweltzones inrijden.
Voor de indeling van de emissieklassen worden de uitlaatgasemissienormen gebruikt. Voor een grove indeling kunnen de ingangsdata van de verschillende emissieklassen aangehouden worden. Deze indeling is overzichtelijk gemaakt in onderstaand overzichten. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen personenauto’s en lichte bedrijfswagens met een hybride / benzine- of LPG motor en personenauto’s en lichte bedrijfswagens met een diesel motor.
Dieselauto’s die achteraf voorzien zijn van een goedgekeurd retrofit roetfilter, kunnen voor een hogere emissieklasse in aanmerking komen.
Indeling voor personenvoertuigen en lichte bedrijfswagen uitgerust met een hybride / benzine- of LPG-motor.
Indeling voor personenvoertuigen en lichte bedrijfswagen uitgerust met een dieselmotor.
Dieselauto’s die achteraf voorzien zijn van een goedgekeurd retrofit roetfilter, kunnen voor een hogere emissieklasse in aanmerking komen. Andere uitzonderingen zijn ook mogelijk. Voor een exacte indeling kunt u terecht bij de verstrekkers van 'Umweltplaketten'.
Verkrijgbaarheid in Nederland
•TÜV Nord
•DEKRA
Voor een aanvraag dient u uw kentekenbewijs aan te leveren. Een schriftelijke aanvraag duurt gemiddeld 3 tot 5 werkdagen. Bij drukte kan deze wachttijd oplopen. Indien u de sticker op locatie aanvraagt ontvangt u deze direct. In Vaassen kunt u bij TÜV Nord terecht en in Uden bij DEKRA. Een bezoek brengen aan hun site levert u de overige adresgegevens op.