De racende reporter deel 9: autorijden in regen en zonneschijn in Italië

De racende reporter deel 9: autorijden in regen en zonneschijn in Italië

088 - 9005555 Mail ons
vrijdag 8 september 2017

Nog maar net bekomen van het racegeweld in België, reden de formule 1 auto’s dit weekend alweer hun rondjes op het circuit van Monza in Italië. Monza is het thuiscircuit van Ferrari en dus zijn vele ogen gericht op Sebastiaan Vettel en Kimi Räikkönen. Een podiumplek voor Ferrari is in deze race eigenlijk een vereiste.

Rijden in de regen

Dit weekend bleek maar weer eens dat het verloop van de formule 1 ook erg weersafhankelijk is. Zaterdag tijdens de kwalificatie regende het bijvoorbeeld pijpestelen. Tijdens de eerste run spinde Grosjean op het rechte stuk waardoor alles werd stilgelegd. Vervolgens duurde het drie uur voordat de kwalificatie werd hervat. De baan was nog altijd erg nat waardoor de coureurs er voor kozen om op full-wets of intermediates te rijden. Bij het rijden onder natte omstandigheden zijn de verschillende in prestaties tussen de auto’s kleiner dan met droog weer en kunnen de coureurs zich veel beter op kwaliteit meten. Hamilton en Verstappen toonden tijdens deze kwalificatie hun ware talent en reden op een fenomenale wijze naar de 1e en 2e plek. Daarnaast deden Riccardo, Stroll en Ocon het erg goed met respectievelijk de 3e, 4e en 5e plaats.   

Auto’s met motoraanpassingen en gridstraffen

De Grand Prix van Monza tekende zich ook erg door de vele gridstraffen die werden uitgedeeld. Aan de motor van een formule 1 auto mogen onderdelen per seizoen maar een x-aantal keer worden vervangen. Gebeurt dit vaker dan wordt er een gridstraf uitgedeeld waardoor je in startpositie wordt teruggezet. Verstappen en Riccardo kregen voor aanpassingen aan hun auto beide gridstraffen uitgedeeld en werden dus terug geplaatst. Hierdoor kwamen Stroll en Ocon uiteindelijk op de 2e en derde startpositie terecht. Stroll pakte hiermee het record ‘jongst startende coureur van de eerste startrij’ van Verstappen af.   

Uitslag van de race

Hamilton die startte van pole position reed een sterke race en finishte als eerste. Daarmee pakte hij ook de leiding in het kampioenschap terug van Sebastiaan Vettel die derde eindigde. Daarmee pakte Vettel wel de gewenste plaats op het podium en redde daarmee de eer van Ferrari. Voor het team van McLaren ging het wederom niet naar wens. Zowel Alonso als Vandoorne werden gedurende de race terug naar binnen geroepen wegens technische problemen en moesten dus hun race staken. Daarmee neemt de druk op motorleverancier Honda verder toe.   

Alle nieuwsberichten