Auto rijden en brildragers

Auto rijden en brildragers

088 - 9005555 Mail ons
vrijdag 21 oktober 2016
U kent vast wel iemand in uw omgeving met een mindere oogsterkte. Een mindere oogsterkte, betekent minder zicht en kan gevaarlijk zijn in het verkeer. De oplossing om het mindere zicht in het verkeer te compenseren ligt vrij voor de hand: het dragen van een bril of contactlenzen. Maar hoe strikt zijn we daar in als we de auto in stappen?
 
Specsavers heeft een groot internationaal onderzoek gedaan naar zicht in het verkeer onder brildragers. Wij bespreken de 3 belangrijkste uitkomsten van dit onderzoek.

#1 Gevaarlijke verkeerssituaties door slecht zicht

Het blijkt dat een kwart van de mensen zonder noodzakelijke bril of lenzen de auto in stapt. Dit levert bij één op de 10 brildragende automobilisten gevaarlijke verkeerssituaties op. Dit kan komen door een verminderd zicht of reactievermogen van de bestuurder. 

Een groot deel van brildragend-Nederland stapt de auto in zonder na te denken over de wettelijk verplichte scherpte van de ogen. Bij een gezichtsscherpte van 5/10 (0,5) kunt u zonder bril of lenzen de auto besturen. Alle waarden die afwijken van 0,5 zijn verplicht een bril of lenzen te dragen.

#2 Oogmeting bij praktijkexamen rijbewijs

Kan u zich de oogmeting bij het praktijkexamen van uw rijbewijs nog herinneren? Dat is waarschijnlijk het eerste wat u deed bij het praktijkexamen: een nummerbord oplezen van een auto die verderop geparkeerd staat. In Nederland volstaat de ‘nummerbordtest’ als oogmeting voor het rijbewijs.  

Nederland loopt qua oogmetingen achter op andere Europese landen zoals Oostenrijk en Spanje. In deze landen is het verplicht om een oogonderzoek te ondergaan bij de oogarts voordat het rijbewijs uitgegeven wordt.  

#3 Verplichte oogtest bij het verlengen van het rijbewijs

Alle Nederlandse inwoners onder de 70 jaar moeten elke 10 jaar hun rijbewijs verlengen. Bij het verlengen van het rijbewijs wordt er in Nederland geen nieuwe oogtest gedaan.

Uit onderzoek blijkt dat ruim 60% een oogmeting een wettelijk verplicht onderdeel moet worden bij het vernieuwen van het rijbewijs.

Alle nieuwsberichten