Thomas Voeckler, Team Europcar, Bolletjestrui!

Thomas Voeckler, Team Europcar, Bolletjestrui!

088 - 9005555 Mail ons
vrijdag 20 juli 2012

BAGNERES-DU-LUCHON (ANP) - De Franse wielrenner Thomas Voeckler heeft woensdag de koninginnenrit van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De coureur van Europcar liet op de laatste col, de Col de Peyresourde, zijn medevluchter en landgenoot Brice Feillu achter zich en reed solo naar de etappezege. Eerder won Voeckler ook al de tiende etappe in deze Tour.De etappe voerde van Pau naar Bagnères-du-Luchon over 197 kilometer. Onderweg moest het peloton twee cols van de buitencategorie bedwingen (Col d'Aubisque en Col du Tourmalet), waarna er nog twee beklimmingen van de eerste categorie in het parcours waren opgenomen (Col d'Aspin en Col de Peyresourde).

Voeckler had uiteindelijk 1.40 voorsprong op de Deen Chris Sörensen. De Spanjaard Gorka Izagirre eindigde als derde, voor de Kazak Alexandre Vinokoerov. Feillu kwam als vijfde over de finishlijn. Laurens ten Dam, die ook lange tijd in de kopgroep zat, kwam na ruim 6 minuten over de streep als tiende.
Op de slotklim verhoogde de ploeg van de Italiaan Vincenzo Nibali het tempo, waarna de Australische titelverdediger Cadel Evans direct moest lossen. Nibali probeerde op de Col de Peyresourde ook weg te rijden bij klassementsleider Bradley Wiggins en diens superknecht Christopher Froome, maar de Sky-coureurs gaven geen krimp. Het trio bereikte 7.08 na Voeckler de finish. Evans verloor minuten op zijn rivalen en kan de tourzege definitief vergeten.

Klik hier voor meer informatie over Team Europcar

Alle nieuwsberichten