Is waterstof rijden de toekomst?

Is waterstof rijden de toekomst?

088 - 9005555 Mail ons
dinsdag 12 februari 2019

Tegenwoordig zijn we steeds meer bezig om milieubewust te leven en daarbij wordt ook gekeken op welke brandstof we rijden. Waterstof rijden is milieuvriendelijker dan benzine, lpg of diesel en wordt daarom steeds meer omarmd. Anders dan bijvoorbeeld aardgas of benzine, is er een onuitputtelijke bron aan waterstof beschikbaar. Dit type brandstof biedt dus toekomst!

Wat autorijden op waterstof?

Waterstof is het lichtste gas dat we kennen en komt overal voor in de natuur. Met name het heelal is rijk aan waterstof. Het gas is brandbaar maar niet-explosief. Bij ontsnapping zal het dus niet ontploffen maar vervliegen. Omdat waterstof veel energie kan vrijgeven, wordt het gas in een brandstofcel gepompt. Dit is een metalen doos dat lijkt op een grote batterij. Deze batterij raakt alleen niet op zolang er waterstof en lucht in wordt gepompt. Doordat de waterstof en lucht om worden gezet in water, kan de elektromotor worden aangedreven. Hierdoor ontstaat geen CO2.

Waterstof tanken

In tegenstelling tot de huidige elektrische auto’s zoals de Tesla, bevat een waterstofauto geen grote accu maar slechts een brandstofcel. Uit het waterstof wordt steeds nieuwe stroom gemaakt. Waterstof wordt per kilo afgenomen. De prijs per gereden kilometer is ongeveer even hoog als met benzine. Tank je waterstof bij de pomp, dan zit de tank al in een paar minuten helemaal vol. Hoe groter de tank des te verder je kunt rijden. Zo legt een Toyota Mirai al 500 kilometer af op slechts één tank!

In Duitsland is waterstof-tanken veel populairder dan in Nederland: het ene na het andere waterstof-station duikt op. In ons land duurt dit proces iets langer. Momenteel kan er bij slechts 3 plekken waterstof getankt worden. De belofte is wel dat er meer van dit soort stations bij gaan komen maar zolang dat niet gebeurt zullen we nog even moeten wachten en heeft de waterstofauto weinig kans in Nederland.

De toekomst van waterstofauto’s

Om een populaire duurzame autobrandstof te worden heeft waterstof veel potentie. Er moet alleen nog heel wat gebeuren willen we allemaal massaal overstappen. Momenteel is er slechts een handje vol autofabrikanten die waterstofauto’s produceren en is de aanschaf van een waterstofauto relatief duur. Ook zal het aantal tankstations waar waterstof getankt kan worden moeten uitbreiden en zal de prijs aan de pomp aantrekkelijk genoeg gemaakt moeten worden voor de consument om een eventuele overstap te overwegen. Mocht hieraan gehoor zijn gegeven, dan zullen waterstofauto’s in de toekomst veel populairder kunnen worden.

 

 

Alle nieuwsberichten