Veilig met een huurauto de weg op in de herfst

Veilig met een huurauto de weg op in de herfst

088 - 9005555 Mail ons
vrijdag 12 oktober 2018

Nu de herfst is aangebroken wordt het weer eerder donker in ons land. De weersomstandigheden worden langzamerhand extremer en dit leidt vaker tot slecht zicht. Auto rijden in de herfst zorgt hierdoor voor meer ongelukken. Hoe kun je toch veilig met de huurauto de weg op gaan? Wij geven u tips en uitleg.

Pas de snelheid aan

Vooral in de herfstperiode is er grote kans op hevige neerslag. Hierdoor kan het zicht sterk teruglopen tot wel 50 meter. Ook opspattend water van vrachtwagens en andere auto’s kunnen hier aan bijdragen. Pas daarom uw snelheid aan, neem voldoende afstand op uw voorligger en houd rekening met een langere remweg.

Laat de ogen wennen aan het avondlicht

De periode dat het eerder donker wordt is aangebroken en hier kunt u als automobilist veel last van hebben. Sterker nog: bijna de helft van de Nederlanders ondervindt hinder door het donker. Ook de koplampen van tegenliggers kunnen uw zicht belemmeren. Laat uw ogen daarom wennen aan het donker voordat u wegrijdt. Ook is het een verstandig idee om de zonnebril in de auto te laten liggen tegen de ondergaande zon.

Wordt gezien

Natuurlijk is het goed om extra oplettend te zijn tijdens slecht weer in de herfst maar denk er ook aan dat u zelf ook goed zichtbaar bent. Dit kunt u doen door de dimlichten van uw auto ook overdag aan te zetten. Zo word u door anderen goed gezien tijdens die typische Hollandse regenbuien.

Wees alert op fietsers en motorrijders

Dat we extra alert moeten zijn op fietsers en motorrijders wisten we al, deze groep is immers zeer kwetsbaar in het verkeer. Echter, bij slecht weer en harde wind kan het zijn dat zij kiezen van richting te veranderen. Let in dit soort situaties goed op deze verkeersdeelnemers en kijk een extra keer naar links en rechts.

Ga scherp de weg op

Door vermoeidheid wordt het zicht slechter. Zorg er daarom voor dat u fris en fruitig de weg op gaat. Minstens één op de vijf ongelukken is veroorzaakt door vermoeidheid. Een powernap van 20 minuten doet wonderen. U bouwt binnen dit aantal minuten de meeste kracht op. Langer  is dus niet nodig! Naast een korte slaap kan het trouwens ook helpen om de verwarming niet al te hoog te zetten en als de temperatuur het toelaat, uw raam wat open te zetten voor frisse lucht.

Alle nieuwsberichten