Tips om veilig de weg op te gaan in de winter

Tips om veilig de weg op te gaan in de winter

088 - 9005555 Mail ons
dinsdag 15 januari 2019

De dagen worden steeds korter, kouder en donkerder.  Winter is here! Voor u het weet wordt de weg weer één grote ijsbaan, en dan bedoelen we niet die ene leuke waar je de hele winter plezier van hebt, maar eentje waar het gevaar zó op de loer ligt. Ook in de winter kan een auto voor problemen zorgen. De meeste hebben met het ontdooien van de auto te maken en kunt u gelukkig zelf oplossen. We geven u graag enkele bruikbare adviezen.

Ramen en ruitenwissers bij vrieskou

Zijn de ramen van de auto dichtgevroren? U heeft ze zo weer werkend met ruitondooier. Spuit de ruit in en wacht even een minuutje. Geen ruitondooier bij de hand? Een ijskrabber doet ook wonderen. Om condensvorming te voorkomen, klopt u eerst het sneeuw of ijs van uw kleding voordat u de auto binnenstapt. Mochten de ruiten toch van binnen beslaan, schakel dan de recirculatiestand uit en ga met een droge doek over de binnenkant van de ruiten.

Mocht u dit probleem bij de ruitenwissers van de auto hebben dan kunt u het volgende doen. Tik voorzichtig met een ruitenkrabber tegen de ruitenwissers om ze los te maken. Maak de voorruit ijsvrij met ruitontdooier of een ruitenkrabber en ga na of de ruitensproeier nog werkt. Mocht dit niet zo zijn, is het handig een warme kruik op de sproeierkopjes te leggen. Ook kan het zo zijn dat de ruitensproeiervloeistof is bevroren. Het reservoir vullen met warm water of antivries kan het ijs laten smelten.

Het autoslot is vastgevroren

U loopt naar de auto en wilt net weg, maar krijgt de autosleutel niet in het slot doordat deze is dichtgevroren. Vervelende situatie maar geen nood! Met een slotontdooier krijgt u het slot zo weer open. Heeft u geen slotontdooier bij de hand? Ook een aansteker doet wonderen. Verwarm hiermee de autosleutel en probeer nogmaals de deur te openen. Een warme kruik tegen het slot aan houden kan ook helpen.

De handrem zit muurvast

Het kan voorkomen dat u de handrem niet naar beneden krijgt. Verspil dan niet al uw kracht en energie door met man en macht de handrem van de auto af proberen te halen maar laat de motor een tijdje lopen. Laat de auto warm worden (het kan even duren) en probeer het nogmaals. Uiteindelijk haalt u de auto weer van de handrem af.

Toch maar wel die reserveband

Het is geen pretje om een lekke band te hebben en waarschijnlijk heeft u geen reserveband in de auto liggen. Dit komt omdat reservewielen vaak niet meer standaard bij een auto geleverd worden om zo te bezuinigen op gewicht en CO2-uitstoot. Handig maar dus ook weer niet want bij pech zit u dus met een vervelende situatie. Advies is om vóór dat u op weg gaat te zorgen voor een reserveband of een thuiskomer. De thuiskomer is een wat kleinere band en zoals de naam het al zegt, alleen bedoeld om naar huis te rijden. Met dit type band mag u niet harder dan 80 km per uur.

Verwisselt u zelf een lekke band? Zet de auto eerst in een versnelling en op de handrem en draai vervolgens de wielmoeren een stukje los voordat u de auto opkrikt. Op deze manier kunt u eenvoudiger kracht zetten en gaat het verwisselen van de lekke band makkelijker.

Alle nieuwsberichten