Op vakantie met de auto en caravan: handige tips

Op vakantie met de auto en caravan: handige tips

088 - 9005555 Mail ons
dinsdag 6 augustus 2019

Heerlijk die dagen in het vooruitzicht om te genieten van uw welverdiende vakantie in de zon, maar heeft u al gedacht aan de voorbereiding als u met de caravan op vakantie gaat? Rijden met de caravan is namelijk geen koud kunstje en vergt nogal wat voorbereiding. U wilt immers wel veilig op bestemming aankomen. Daarom geven we in deze blog graag een aantal tips waar u wellicht iets aan heeft als u met de (huur)auto en een caravan op vakantie gaat.

Voorafgaand aan uw autorit

Een goede voorbereiding is het halve werk! Check daarom van te voren of de afstemming tussen de auto en de caravan juist is. Controleer de bandenspanning van de auto, zorg voor een evenwichtige belading van zowel de auto als de caravan (leg zware dingen in de auto) en ga na of de kogeldruk niet te licht maar ook zeker niet te zwaar is. Hoeveel de waarde van de kogeldruk maximaal mag zijn vindt u in de bijgeleverde papieren of instructieboekje van de caravan of de auto.

Tijdens uw autorit

Met name het rijden door de bergen is een hele beproeving. Als u tijdens uw autorit met de caravan door de bergen rijdt dan dient u rekening te houden met verkeer dat de berg opwaarts gaat. Deze bestuurder heeft namelijk voorrang op afdalend verkeer. Ook is het handig om te weten de stabilisatorkoppeling tijdelijk uit te schakelen tijdens het rijden in de bergen, omdat deze anders over bochtige bergwegen slijt. Komen lange steile afdalingen u tegemoet? De temperatuur in de remtrommels kan oplopen tot wel 200 graden Celsius, wat slecht is voor de remvoeringen en wiellagers. Voorkom dit door de ingedrukte oplooprem te strekken: geef af en toe gas bij een recht stuk als de gelegenheid zich voor doet, of maak om de 10 minuten een stop waar de remmen kunnen koelen. Niet alleen de remmen kunnen oververhit raken, ook de koeling van de motor wordt flink op de proef gesteld als u met de caravan op pad gaat. Houdt dit dus ook in de gaten.

Voorkom slingeren

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Houdt u zich daarom aan de maximale toegestane snelheid van 90 kilometer per uur als u met de caravan de weg op gaat. Rijdt u sneller, dan kan de caravan al snel gaan slingeren. Hier zijn de meeste ongevallen aan te wijten waar een caravan bij betrokken is. Neemt u fietsen mee? Houdt uw snelheid dan laag. Het extra gewicht achterin maakt de caravan extra slingergevoelig. Slingert de caravan toch, laat dan meteen het gas los en begin te remmen. Als u niet te hard rijdt, stabiliseert de caravan vanzelf.

Auto huren met trekhaak

Mocht u op vakantie gaan met de caravan maar beschikt u niet over een (geschikte) auto? Huur dan gemakkelijk en snel een auto bij één van de Europcar vestigingen bij u in de buurt! Europcar beschikt over een landelijk dekkend netwerk zodat er in de meeste gevallen altijd een vestiging dicht bij u te vinden is. Een auto huren met trekhaak is nog nooit zo gemakkelijk geweest: bij Europcar kunt u eenvoudig een trekhaak reserveren bij uw autohuur. Deze extra service bieden wij op aanvraag omdat niet standaard iedere huurauto uit ons brede wagenpark is voorzien van een trekhaak. Geef bij uw telefonische reservering (trekhaken zijn niet online te reserveren) door dat u graag gebruik maakt van deze mogelijkheid via telefoonnummer 088-9005555.

Alle nieuwsberichten