Is er een alternatief voor (duur) autobezit?

Is er een alternatief voor (duur) autobezit?

088 - 9005555 Mail ons
dinsdag 3 september 2019

Onlangs kwamen verontrustende cijfers naar buiten. De verkoop van auto’s in Nederland daalt significant. De oorzaak lijkt te liggen in het feit dat autobezit steeds duurder wordt. Met name zakelijke rijders krijgen hier grijze haren van. Tijd om naar alternatieven te zoeken?

Begin augustus kwamen er opmerkelijke cijfers naar buiten. Wat blijkt: afgelopen juli zijn in Nederland 33.810 nieuwe personenauto’s geregistreerd. Dat is een daling van 6,4 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, oftewel 2300 auto’s.

Ongewenste belastingeffecten

De daling is zelfs groter als we kijken naar een langere periode. In de eerste zeven maanden van 2019 werden 259.662 auto’s geregistreerd; dat is maar liefst 10,2 procent minder dan dezelfde periode een jaar eerder.

Volgens BOVAG worden deze dalingen veroorzaakt door ongewenste belastingeffecten door de Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP). Dat is een nieuwe test voor het meten van uitlaatgasemissies van een auto. Het probleem is dat WLTP resulteert in hogere theoretische CO2-waarden, terwijl de tarieven voor de Belasting van Personenauto's en Motorfietsen (BPM) daarop niet zijn aangepast. Deze belasting bepaalt voor een deel de aanschafprijs van een nieuwe personenauto. Sinds WLTP in september 2018 werd ingevoerd, zijn veel personenauto’s dus fors duurder geworden.

Wat nu?

Uiteraard zijn er de nodige alternatieven voor autobezit. In de praktijk zijn die echter niet altijd even praktisch. Fietsen naar het werk is voor veel functies en afstanden geen passende oplossing. Het openbaar vervoer kenmerkt zich dan weer door een relatieve onbetrouwbaarheid. Bovendien zijn lang niet alle bestemmingen bereikbaar met de trein of de bus.

Voor de zakelijke rijder blijft er eigenlijk maar één serieuze optie over: het huren van een auto. Dat is een kosteneffectieve en flexibele manier om zakelijk te rijden. Ook kunt u steeds de nieuwste automodellen op het gebied van innovatie en duurzaamheid uitzoeken. Dit maakt zuiniger en milieubewust rijden bereikbaarder.

Ingewikkelde planningen zijn ook niet nodig. Als u bijvoorbeeld nú met Europcar belt, staat er gegarandeerd binnen vier uur een auto voor uw deur. Bovendien kunt u hem laten ophalen of inleveren wanneer u maar wilt, bij elk van de 38 Europcar-vestigingen die u het beste uitkomt.

En de autoverzekering dan?                                                                   

Een groot voordeel van huren bij Europcar: alle huurauto’s in het wagenpark van Europcar zijn standaard WA-verzekerd. Binnen deze wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is alle schade gedekt die met de gehuurde auto aan derden wordt veroorzaakt. De premie voor deze WA-verzekering is standaard inbegrepen bij onze huurtarieven.

Meer weten over zakelijk rijden en welke opties hiervoor bestaan? In onze nieuwe whitepaper wordt hier dieper op ingegaan.

Alle nieuwsberichten